Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 kromka chleba, opieczona do zrumienienia i namoczona w wodzie do całkowitego zmięknięcia
1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
½ szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki
Sól i pieprz
1/2 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
1/2 łyżeczka sumaka
1/2 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki mielonej
Sos Vegan Tzatziki:
1 szklanka startego zielonego ogórka
1 szklanka surowych nerkowców
3/4 szklanki wody
1 ½ łyżki świeżego soku z cytryny
2 ½ łyżeczki białego octu destylowanego
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
szczypta mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki stołowe drobno posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie sosu Tzatziki:
Ogórek zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć nadmiar wody w ręcznik papierowy aż do całkowitego osuszenia i odstawić na bok.
Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym z wyjątkiem startego ogórka i koperku do uzyskania gładkiej powierzchni.
Dodać starty ogórek oraz koperek i dokładnie wymieszać, następnie odstawić do lodówki by zgęstniał.
Szaszłyki:
Umieścić Beyond Beef™ w dużej misce do mieszania. Dodać namoczoną kromkę chleba ,przyprawy, a następnie drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pietruszkę i dokładnie wymieszać .
Podzielić przygotowane mięso na 4-5 równych porcji , uformować podłużne szaszłyki , następnie nadziać każdy drewniany patyczek do szaszłyków.
Umieścić szaszłyki na lekko naoliwionej, rozgrzanej patelni grillowej lub grillu. Grillować przez 4 minuty z każdej strony.
Podawać szaszłyki Mielone Beyond z chlebem pita, tzatziki i według uznania z warzywami.