Ilość: 4 porcje

Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki:

0,5kg Beyond Beef

2 ząbki czosnku

1 kromka chleba, opieczona do zrumienienia i namoczona w wodzie do całkowitego zmięknięcia

1 żółta cebula, pokrojona w kostkę

½ szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki

Sól i pieprz

1/2 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne

1/2 łyżeczka sumaka

1/2 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki  papryki mielonej

 

Sos Vegan Tzatziki:

1 szklanka startego zielonego ogórka

1 szklanka surowych nerkowców

3/4 szklanki wody

1 ½ łyżki świeżego soku z cytryny

2 ½ łyżeczki białego octu destylowanego

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli morskiej

szczypta mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki stołowe  drobno posiekanego świeżego koperku

 

Przygotowanie sosu Tzatziki:

Ogórek zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć nadmiar wody w ręcznik papierowy  aż do całkowitego osuszenia i odstawić na bok.

Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym z wyjątkiem startego ogórka i koperku do uzyskania gładkiej powierzchni.

Dodać starty ogórek oraz koperek i dokładnie wymieszać, następnie odstawić do lodówki by zgęstniał.

 

Szaszłyki:

Umieścić Beyond Beef™ w dużej misce do mieszania. Dodać namoczoną kromkę chleba ,przyprawy, a następnie drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pietruszkę i dokładnie wymieszać .

Podzielić  przygotowane mięso na  4-5  równych porcji , uformować  podłużne szaszłyki , następnie nadziać  każdy drewniany  patyczek do szaszłyków.

Umieścić szaszłyki na lekko naoliwionej, rozgrzanej  patelni grillowej lub grillu. Grillować  przez  4 minuty z każdej strony.

Podawać szaszłyki Mielone Beyond z chlebem pita, tzatziki i według uznania z warzywami.