Ilość: 12 Empanadas
Czas przygotowania: 75 minut.
SKŁADNIKI
Nadzienie:
4 banany
1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
2 łyżki zielonej papryki dzwonkowej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka świeżo posiekanego oregano
2 lub 3 łyżeczki zmielonego kminku
½ szklanki liści świeżej , posiekanej kolendry
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
Domowej roboty ciasto empanada (można użyć około 12-15 zakupionych w sklepie gotowych empanadas):
3 szklanki mąki 500
¼ do ½ łyżeczki soli
¾ szklanki masła niesolonego lub masła roślinnego
1 jajko lub zamiennik jajka
¼ do ½ szklanki wody
Przygotowanie:
Przygotowanie dania rozpocznij od ciasta:
Podgrzać wodę i masło w garnku na średnim ogniu, aż masło się roztopi, po ok. 3 minutach odstaw by ostygło.
Przygotuj ciasto: do mąki dodawaj stopniowo wodę z masłem , jajko lub jego zamiennik. Wyrabiaj 2-3 minuty ,aż powstanie gładkie ciasto.
Zawiń ciasto w folię; schładzaj w lodówce przez 2 godziny.
Banany pieczone:
4 banany obierz ze skórki , pokrój w plastry o grubości 12-15 mm. Piec w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem (można lekko posmarować olejem) w temp. 230 °C przez 10-15 minut,
W połowie pieczenia należy przełożyć banany na druga stronę.
Nadzienie:
Rozgrzać olej na patelni , smaż Beyond Beef przez 3-5 minut , dodaj sól.
Usmażone Beyond Beef przełóż miski.
Na patelni przesmaż paprykę i cebulę - smaż do uzyskania złotego koloru, około 10 minut.
Dodać kminek, oregano, pieczone banany, czarny pieprz , smaż około 2 minut.
Przygotowaną wcześniej mieszankę Beyond Beef dodajemy do smażonych warzyw z przyprawami , a następnie mieszamy.
Empanadas:
Podzielić ciasto na dwanaście równych porcji. Na lekko posypanej mąką , gładkiej powierzchni za pomocą wałka, uformować ciasto na kształt okrągłego placka. Umieścić około 3 łyżki nadzienia na środku każdego placka, złożyć ciasto na pół tworząc półkola, a następnie palcami delikatnie docisnąć i dokładnie zakleić brzegi. Można brzegi docisnąć widelcem, zawinąć „warkocz”.
Ułożyć empanadas na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem ; piec w temperaturze 190°C na złoty kolor, przez około 30-35 minut lub smaż w głębokim oleju przez 3-4 minuty.
Smacznego 😉